Nieuws

De eurobiljetten blazen 20 kaarsjes uit

Ter ere van 20 jaar euro stelt het museum enkele ontwerpen van eurobiljetten die het niet haalden in de kijker.

1 januari 2002. Twaalf landen in Europa vieren feest. Nederlandse ministers staan in de vroege uurtjes aan bankautomaten en een vuurwerkspektakel in Athene zorgt voor een sensationele start voor het hoogtepunt van de Europese Monetaire Unie. De nieuwe gemeenschappelijke munt, de euro, bestond al sinds 1999 op rekeningen maar verscheen pas op nieuwjaarsdag 2002 in de vorm van biljetten en munten. 20 jaar later zijn 19 landen lid van de eurozone en is de euro de tweede munt in de wereld. 

Ontwerp voorzijde 20 eurobiljet door de Fin Erik Bruun © Museum van de Nationale Bank van België

Ook het museum blikt terug op dit jubileum en duikt hiervoor in zijn verzamelingen. De eurobiljetten met hun typische ramen en bruggen zijn welbekend, maar dit ontwerp van de Oostenrijker Robert Kalina heeft een lange weg moeten afleggen. De eerste serie eurobiljetten hadden er namelijk helemaal anders uit kunnen zien. In 1994 werd via een werkgroep van de centrale banken gezocht naar thema’s die nationale tradities konden overstijgen en Europese waarden konden belichamen. Er werd gekozen voor twee thema’s: “Abstract en Modern” en “tijdperken en stijlen van Europa”. 44 ontwerpen werden ingestuurd en daarna beoordeeld door een jury en ook aan het publiek voorgelegd. 

Het museum wil de fantasie van de bezoeker prikkelen met de vraag “Wat als er een ander ontwerp was gekozen voor de eurobiljetten?” Vanaf 20 december 2021 kan u in het atrium van het museum de niet-gekozen ontwerpen bewonderen. Daarnaast krijgen ook de eerste en tweede serie eurobiljetten een ereplaats. Wie was prinses Europa en waarom werd zij een nieuw veiligheidskenmerk in de tweede serie? Dit kan je allemaal ontdekken bij onze mini-tentoonstelling in het museum!  

icon quote
“De eurobankbiljetten zullen er altijd zijn. Ze zijn een tastbaar en zichtbaar symbool dat ons verenigt in Europa, vooral in crisistijden, en de vraag ernaar is nog altijd groot. Na 20 jaar is het tijd om het uiterlijk van onze biljetten aan te passen, om ervoor te zorgen dat Europeanen van alle leeftijden en achtergronden zich er beter in herkennen.”
Christine Lagarde - voorzitter ECB

Begin december  2021 kondigde Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), aan dat de eurobiljetten voor de derde serie een volledige make-over zouden krijgen. Net zoals bij de eerste ontwerpwedstrijd zal eerst over een thema worden beslist alvorens designers aan het werk kunnen. Bij de keuze voor het nieuwe biljet hecht de ECB deze keer ook meer belang aan burgerparticipatie. Wat wil de burger zien op de nieuwe eurobiljetten? Europese waarden, kunst of belangrijke historische figuren?  Wij willen Christine Lagarde alvast tonen dat er heel wat jong en creatief talent in België aanwezig is! Van 20 december  2021 tot 31 januari 2022 organiseert het museum een tekenwedstrijd voor kinderen, waarbij zij zelf een €20 biljet mogen ontwerpen. Op 11 februari 2022 worden de 3 beste ontwerpen gekozen en daar zit uiteraard een leuke prijs aan vast! 

Meer informatie over de tekenwedstrijd? Klik dan hier

Meer informatie over het twintigjarige bestaan van de euro en de toekomst van de eurozone? Lees dan zeker dit artikel!

Christine Lagarde © Europese Centrale Bank

Bibliografie